UddannelsesNYT                   

 l Industri l Transport l Byggeri l Offentlig gruppe l Privat service l Det grønne område l Ordblinde/talblinde l FVU/AVU/HF l

 l JOBTJEK l IKV og RKV l AMU l Lærlinge l EGU l IGU l Voksenlærlinge l Uddannelsespakker l Kompetencefonde l Støtte/tilskud l Jobrotation l Planlægning l LUU l Skolebestyrelse l Ny i Danmark l

 l Tilbage til forsiden l

UDDANNELSESMULIGHEDER - DANSK FOR INDVANDRERE

3F har over 50.000 medlemmer med indvandrerbaggrund

Medlemmer med indvandrerbaggrund bør som udgangspunkt henvises til de samme uddannelsestilbud som alle andre. En del indvandrere har dog brug for at forbedre deres danskkundskaber, eller at deltage i andre forløb, der sigter på at hjælpe dem til fast job. Det er der gode muligheder for.

 

3F's pjecer om danskkurser for indvandrere

Vil I gerne gøre noget for de (flere og flere) fremmedsprogede medlemmer i afdelingen?

Så brug 3F's pjecer om mulighederne for indvandrere, der gerne vil blive bedre til at tale, læse og skrive dansk.

Pjecen gennemgår kursusmulighederne, hvad kurserne koster, og hvad man kan få i deltagergodtgørelse.

Pjecerne findes på disse 10 sprogdansk, engelsk, polsk, russisk, rumænsk, serbokroatisk, tyrkisk, thai, vietnamesisk og filipinsk (tagalog)

 

 

Oversigt over dansk-tilbuddene til indvandrere

På Uddannelsesguiden er der en god oversigt over de mange forskellige tilbud, der er om danskundervisning til personer, der ikke har dansk som modersmål.

 

Håndbog i AMU for indvandrere

I en håndbog som Undervisningsministeriet har udgivet, beskrives AMU's muligheder for at kombinere brancherettede AMU-kurser med undervisning i dansk. Det giver tosprogede kursister med mindre gode danskkundskaber bedre chancer for at opnå de nødvendige faglige kvalifikationer. Samtidig er det en meget motiverende måde at lære dansk på, når sproget anvendes i konkrete faglige situationer.

 

Anerkendelse i Danmark af kvalifikationer erhvervet i et andet land

Uddannelses- og forskningsministeriet har ansvaret for at vurdere kvalifikationer erhvervet i et andet land.

Er der tale om et lovreguleret erhverv (det gælder fx. gaffeltruckcertifikat, stilladsopstilling, mobilkraner m.v.), så læs mere her.

 

Er dansk-niveauet tilstrækkeligt il et AMU-kursus?

Et medlem med udenlandsk baggrund skal deltage i et AMU-kursus. Er danskkundskaberne gode nok til det? Eller er det nødvendigt med en forlængelse? Det handler pjecen ”Sprogtest i AMU” fra Undervisningsministeriet om. Den er udarbejdet af erfarne AMU-lærere, bl.a. fra AMU-Nordjylland. I pjecen er der eksempler på testopgaver fra tre fagområder: transport, rengøring og køkken/kantine.

 

Find yderligere information om integration på  Internettet

Ny i Danmark.dk er Udlændingeservice's hjemmeside om integration. Her kan man finde en lang række oplysninger om integration, og de dermed forbundne udfordringer. Desuden er der mulighed for download af pjecer som Udlændingeservice har udgivet.

 

Kontakt

Susanne Wind / 889 21076 / susanne.wind@3f.dk

Anthony Sylvester /889 20381 / anthony.sylvester@3f.dk